DTT on track !

Het Drenten Tracking Team (DTT)

DTT 300x211 - DTT on track !

Wat is het?

Het DTT staat hier, oneerbiediggezegd, voor een zootje ongeregeld, maar bovenal leuke groep sociale, uitstekende, praktijk bejaagde jachthonden, die niet alleen jagen, maar ook voldoen aan alle vereisten van de rasstandaard, alle nodige medische testen met succes hebben afgelegd, en dus uitermate geschikt zijn voor de fok.

Ontstaan

Het DTT onstond ongeveer 8 jaar geleden (2012) toen de Drenten Ferron, Harry en Kiet met hun bazen werden uitgenodigd voor een jacht rondom het kasteel van gravin de Ribaucourt, gelegen in Perk in de provincie Vlaams Brabant.

Ferron en Harry, beide toen 4 jaar oud die elkaar van jongs af aan kenden via de jachttrainingen op de hondenschool, hadden er al een drietal jachtseizoenen op zitten, maar voor de toen nog geen 2 jaar oude Kiet was het een eerste kennismaking met een grote jacht.

En deze jacht maakte zowel op de baasjes als de honden een behoorlijk grote indruk. Dat kwam vooral door het grote wildbestand en de hoeveelheid wild die geschoten werd. We vonden het zo leuk dat we besloten om met de 3 Drenten regelmatig te gaan tracken: en zo ontstond het Drenten Track Team (DTT).

Evolutie

In 2013 werd het DTT bij toeval uitgebreid met de Deense Drent Vindhoj’s Falcon, een zoon van Ferron. Falcon zou oorspronkelijk naar een Zweedse eigenaar gaan, maar toen die afzegde, kwam ze als 3 maanden oude pup bij ons. Een week later mocht Falcon kortstondig van het jachtgebeuren ‘proeven’ (samen met Ferron en Harry).

Twee jaar later kwam de eveneens Deense Drent Kenzo (zoon van Kiet) en werd zo het 5de lid van het DTT.

Ondertussen trackten we al op een zevental jachten in de provincies Vlaams-Brabant en Antwerpen. We waren dus druk bezig dus tussen 15 oktober en 31 januari met onze jongens (want het zijn allemaal reuen). Het was zo druk dat we ons meermaals moesten opsplitsen om alle jachtheren tevreden te kunnen stellen. Per seizoen liepen we toen al meer dan 25 jachten, uiteraard tot groot jolijt van onze Drenten J.

Omdat we de honden ook buiten het jachtseizoen “alert” wilden houden, begonnen we zelf wekelijkse jachttrainingen te organiseren. Trainer Rudy zorgde ervoor dat onze Drenten ook buiten het jachtseizoen met alle facetten van de jacht bezig bleven.

Pech

Tijdens het seizoen 2016-2017 liep het evenwel grondig fout: Ferron, stamvader van het team en als oudste ook leider van de roedel werd voor de eerste maal ziek in zijn leven (immuunsysteem darmen) na een vaccinatie tegen leptospiroze. Tengevolge hiervan overleed Ferron op 8-jarige leeftijd op 29-01-2017.

En ook Falcon had “pech”. Hij liep tijdens een jacht een TPLO (kruisband) blessure op en moest dringend geopereerd worden.

En hier bleef het niet bij. Tot overmaat van ramp verloren we in datzelfde jaar, net voor Kerstmis, de dan 9-jarige Harry (chronisch nierfalen), zodat het team geheel onverwacht tot slechts 3 leden teruggebracht werd, waarvan dan nog 1 tijdelijk onbeschikbaar was.

Vers bloed

Het vroegtijdige overlijden van Ferron was voor Simonne en mij (en niet in het minst voor Falcon) een zware last om dragen. Een last die gelukkig verminderd werd toen wij in de zomer van 2017 van Françoise Bricq (kennel van’t Resschebeke) de zekerheid kregen dat we een nieuwe pup mochten verwachten. En zo werd Quinto Lassen (roepnaam Lassen, geboren op 31-05-2017) onze 3de Drent en het 6de lid van het DTT.

Toen Françoise hoorde dat wij iedere zaterdag met onze Drenten een jachttraining organiseerden, gaf zij aan interesse te hebben om met Penny Lane (haar 2de teefje) mee te trainen evenwel zonder de ambitie om te gaan tracken.

En zo geschiedde…

Fançoise werd, mede door de snelle vorderingen die Penny vanuit het niets maakte en door de aanmoedigingen van de andere leden van het DTT, zo enthousiast dat zij toch wel eens met Penny wilde gaan tracken. En Penny zag dat helemaal zitten en is sinds 2018 een volwaardig praktijk bejaagd 7de lid als eerste teef!

Ondertussen waren we erin geslaagd om met 4 leden van het team in september in Wallonië op de patrijs te gaan tracken. Kiet, Falcon, Kenzo en Lassen brachten die dag 40 patrijzen binnen, hiermee hun naam als patrijshond alle eer aandoend.

Het succes van Penny als praktijk bejaagde Drent had zulk een grote impact op kennel van’t Resschebeke dat in 2019 3 telgen uit het 2de nest van Cooper & Nina (Reese, Yaris en Boris) zich aansloten als 8ste, 9de en 10de lid van het DTT.

Het noodlot sloeg evenwel opnieuw toe over het DTT toen op 04-12-2019 de pas 1 jaar geworden Reese het slachtoffer werd van een dodelijk auto-ongeval. Weer werd het team in een diepe rouw gedompeld.

Ondertussen had Drent Sam zich bij het DTT aangesloten als 11de lid, toen hij op bezoek in België met de andere leden van het team meeliep met zowel een jachttraining als een praktijkjacht.

Sam zou dit jaar (2020) opnieuw in België komen jagen, maar we vrezen dat Covid-19 daar anders zal over beslissen…

Na de lockdown in België mocht het team zijn 2 nieuwste leden ontvangen: Nina en Rico.

Het DTT bestaat nu uit 13 leden, waarvan 10 in leven en is waarschijnlijk het grootste praktijk bejaagde Drententeam in België (en waarschijnlijk ook in Nederland) dat samen traint en jaagt.

Ons doel

Hoewel het DTT zich hoofdzakelijk bezighoudt met het jachtgebeuren en de constante verbetering nastreeft van de jachtcapaciteiten van de Drent door gericht trainen en praktijk jagen, besteden we meer dan voldoende aandacht aan de gezondheid en de raskenmerken van onze honden.

Alle DTT-Drenten voldoen aan de rasstandaard en hebben meer dan de door de vereniging vereiste medische testen met succes afgelegd. Geen enkele van onze honden heeft tot heden ooit te maken gehad met de zo gevreesde epilepsie aanvallen. En doordat al onze Drenten gewoon in huis wonen, zijn het sociale honden met een stevige band met hun baasjes.

En agressie wordt niet getolereerd: jachthonden dienen nu eenmaal samen te werken op de praktijkjacht.

Door doelgericht te fokken streeft het DTT naar de constante verbetering van het ras: als allround jachthond en als gezelschapshond.

Waar mogelijk zullen we het zo mooie Drentenras promoten: zo was er in het voorjaar op de Belgische TV zender ‘Plattelandslands TV” een uitzending over de Drentsche Patrijshond als jachthond: 4 leden van het DTT, nl. Penny, Boris, Falcon en Lassen namen er de honneurs waar.

Fokresultaten

De verschillende leden van de DTT hebben een behoorlijk  aantal nakomelingen gekregen.

 • Ferron was vader van 25 nakomelingen, verdeeld over 5 nesten, waarvan 1 in België, 1 in Amerika en 3 in Denemarken. Twee van zijn nakomelingen (Kiet en Falcon) zijn lid van het DTT.
 • Kiet is tot heden vader van 38 nakomelingen, verdeeld over 6 nesten, waarvan 1 in Denemarken, 1 in Amerika, 1 in Zweden en 3 in Nederland. Twee van hen (Kenzo en Sam) zijn lid van het DTT. Nakomelingen van Kiet zitten o.m. in Denemarken, Zweden, Noorwegen en Finland.
 • Nina heeft 27 nakomelingen, verdeeld over 3 nesten. Er zijn 5 nakomelingen (Lassen, Rico, Boris, Yaris en †Reese) die lid zijn van het DTT.
 • Penny heeft 10 nakomelinggen. Daar zitten vooralsnog geen DTT leden bij.

Op dit ogenblik voldoen 4 reuen van het team aan alle voorwaarden om als dekreu gebruikt te worden: Kiet, Kenzo, Lassen en Yaris. Anderen zullen waarschijnlijk nog volgen.

Shows

Dat onze DTT Drenten niet alleen uitstekende jachthonden zijn, maar ook uitmuntend presteren in shows blijkt uit volgend lijstje:

 • Ferron behaalde op 20-08-2011 CAC CACIB BOB in Mechelen (keurmeester JP Achtergael)
 • Falcon behaalde op 22-08-2015 CAC CACIB BOB in Mechelen (keurmeester JP Achtergael)
 • Kiet won op 17-06-2017 de prestigieuze clubmatch van de Drentenvereniging (keurmeester W.Wellens)
 • Kenzo werd derde op diezelfde clubmatch.
 • Lassen haalde een 1U in de Tussenklas in Maastricht op 30-09-2018 (keurmeester K.Wiegert)
 • Penny won op haar beurt de Clubmatch van de vereniging op 01-06-2019 in Ede.
 • Yaris is “Belgian Junior Champion 2019”.

Moraal: de Drent een jachthond!

Jaren geleden zijn Simonne en ik verliefd geworden op een Nederlands hondenras, het mooiste van alle staande jachthonden. Niet alleen om hun uitmuntende jachtcapaciteiten en hun enorme “will to please”, maar ook omdat ze zo slim, sociaal, lief en aanhankelijk zijn en dus best als fijne gezelschapshond kunnen fungeren.

Maar toch zijn wij van mening dat een Drent pas super gelukkig is als hij gebruikt wordt waarvoor hij geboren is: de praktijkjacht met het zoeken, voorstaan, uit- en opzetten, apporteren met glitter-ogen naar het baasje, fier als een gieter de buit afgeven…

Het DTT bestaat uit:

Ferron v.Drentenpassie (†), Vindhoj’s Falcon
Quinto Lassen M G v.’t Resschebeke
Rudy Vermaelen en Simonne Leysens
Harry (†), Rico v.’t Resschebeke Luc Vandepoel
Kiet, Kenzo Luc Jacobs
Nina, Penny en Reese v.’t Resschebeke (†) Françoise Bricq
Sam California Drents’ Yosemite Marc Gorelnik
Boris v.’t Resschebeke Sophie Mertens
Yaris v.’t Resschebeke Kaya Bruwaert

Artikel geschreven door Rudy Vermaelen voor het tijdschrift Onze Drent – sept.2020