Een hond leren zwemmen??
In dat artikel, getiteld “Een hond leren zwemmen”, beschreef Trudie hoe omgaan met honden en water. Preventieve maatregelen; een hond leren zwemmen, zo doe je dat. Ik raad jullie zeker aan om dit eens te lezen!
Een hond leren zwemmen, door Trudie Rutten
Een hond leert het snelst wanneer je in een ontspannen sfeer vaak én kort oefent. Vertrouwen in zijn baas is erg belangrijk. Een hond in het water gooien of overtrekken aan de lijn kan angst oproepen en het vertrouwen in de baas beschadigen. Zwemmen moet leuk zijn dus zet je hond nooit zomaar in het water maar laat hem liever in zijn eigen tempo wennen. Begin in ondiep water en bij een aangename temperatuur. De oever moet geleidelijk aflopen en mag niet drassig zijn.
Voorbereiding
Laat de hond een borsttuig of zwemvest dragen en bevestig daaraan een lijn. Het is aan te raden om de hond van te voren aan het tuig of zwemvest te laten wennen. Neem een drijvend speeltje en wat lekkere hapjes mee. Stap voor stap
• Ga zelf het water in, blijf rustig en moedig de hond niet gelijk aan ook het water in te gaan. Laat hem liever zijn gang gaan totdat je ziet dat hij het leuk vindt.
• Wanneer de hond zich vrij in het water gedraagt, kun je hem aanmoedigen om naar je toe te komen. Een favoriet speeltje wat blijft drijven, bijvoorbeeld een balletje kan daar bij helpen.
• Ga geleidelijk wat verder het water in. Wanneer het water dieper wordt is een hond geneigd stil te staan of terug te lopen. Met behulp van de lijn voorkom je dat hij terugloopt. Trek nooit aan de lijn omdat dat de hond angstig maakt!
• Het is de bedoeling dat de hond in een horizontale positie blijft. Zwemmen gaat dan bijna vanzelf. Je kunt een handje helpen door een hand onder zijn buik te houden en hem zo naar iets dieper water te brengen. Wanneer de hond een *zwemvest draagt blijft hij vanzelf in een horizontale positie.
• Wanneer de hond zelfstandig zwemt, loop je weer naar het ondiepe gedeelte zodat de hond weer vaste grond onder zijn voeten voelt. Haal je hand rustig weg wanneer hij zelfstandig zwemt. Wanneer je het op deze manier aanpakt zal een hond zwemmen snel doorhebben en leuk vinden.
• Oefen het zwemmen ook in ander water vanaf het moment dat de hond het zwemmen door heeft en leer hem vanaf nu alleen met toestemming het water in te gaan.
Het nut van een zwemvest
Een zwemvest voorkomt verdrinking, het is een onmisbaar veiligheidshulpmiddel op een boot en bij hondenwatersport en een aanrader voor honden die niet kunnen zwemmen en mee gaan naar water. Een zwemvest is een nuttig hulpmiddel bij het aanleren van zwemmen.
Hondenzwemvesten zijn verkrijgbaar bij watersportwinkels en dierenspeciaalzaken. Er zijn verschillende soorten en kwaliteiten zwemvesten te koop en honden zijn er in er veel vormen en maten. Deze tips kunnen helpen bij het kiezen van het juiste zwemvest voor je hond.
• Een zwemvest moet goed passend en comfortabel zijn, neem de maten van je hond op of neem hem mee naar een winkel om het vest te passen. Let er bij een reu op dat er geen band over zijn geslachtdeel loopt. Brede buikbanden zijn bij optillen prettiger voor de hond dan smalle bandjes.
• Een zwemvest waarbij de hond in een normale zwemhouding (horizontaal) blijft is ideaal, een borstband met drijfvermogen voorkomt dat zijn kop onder water gaat
• Het zwemvest moet voorzien zijn van een stevig handvat
• Het zwemvest moet gemaakt zijn van licht materiaal wat ook licht blijft als het nat wordt. Vooral voor kleinere honden is dit belangrijk.
• Een felle kleur met reflectoren maken de hond goed zichtbaar in het water
• Een ring aan het zwemvest om de hond aan te kunnen lijnen is handig.
Spelletjes in het water
Samen zwemmen met je hond
Het kan een leuke ervaring zijn om samen met de hond te zwemmen. Wanneer je dit voor het eerst doet is de kans groot dat de hond naar je toe zwemt. Met zijn nagels kan hij je onbedoeld bezeren. Om dit te voorkomen kun je hem direct leren tijdens het zwemmen naast je te blijven, zoals hij bij wandelen gewend is. Je kunt dit oefenen door naast je zwemmende hond te lopen. Pas je aan zijn zwemtempo aan. Koppel een signaal bijvoorbeeld “naast” aan het gewenste gedrag en beloon hem wanneer het goed gaat. Wanneer hij het begrijpt kun je jezelf geleidelijk kleiner maken zodat de hond aan de nieuwe positie die je inneemt kan wennen. Wanneer de hond naast je blijft, kun je zelf een klein stukje naast de hond zwemmen. Bouw de tijd van samen zwemmen langzaam op.
Apporteren uit het water ofwel het uit het water halen van een voorwerp. Wanneer een hond het apporteren al beheerst en aan water is gewend, is dit een van de leukste spelletjes. Kies voor een drijvend zacht speeltje, bal of dummy. Gebruik geen stokken omdat dit bij de hond ernstige verwondingen aan de bek en slokdarm kan veroorzaken.
Copyright Trudie Rutten
Dit artikel mag gedeeld worden mits met bronvermelding