Verzorging van je hond
Hoe hou je een hond gezond, tevreden en verzorgd?
Honden zijn sociale dieren en hebben behoefte aan zorg en aandacht van hun baasje. Zo blijven ze tevreden, gezond en fit. Honden hechten zich aan hun eigenaar. Als baasje zul je dus veel tijd moeten investeren om ze voldoende beweging en speeltijd te geven.
Als een hond gezond is, zie je dit aan zijn ogen, die helder zijn, hij heeft schone oren en een schoon gebit, een mooie glanzende vacht, is niet te zwaar en heeft mooie stevige ontlasting.
Alle aandacht die je in je viervoeter stopt, krijg je dubbel en dik terug. De liefde van een hond is onvoorwaardelijk, en een hond maakt het gelukkig niet uit of je nu moe, verdrietig of chagrijnig bent, hij is altijd blij als hij je weer ziet.
Een hond praat met zijn lichaamshouding.
Een hond praat met zijn lichaamshouding, de mens communiceert door middel van geluid. Dit kan bij hondeneigenaren wel eens voor misverstanden zorgen; een hond is immers geen mens en denkt dus ook anders dan wij. De hond kan zich niet verplaatsen in de gedachten van een mens maar wij zouden het in ieder geval kunnen proberen.
Door een bepaalde houding aan te nemen kunnen wij aan de hond laten zien wie de leiding heeft op een natuurlijke manier. Uit onze lichaamstaal kan een hond zien hoe wij ons voelen, bijvoorbeeld bang of zelfverzekerd. Wij kunnen daarnaast ook zien hoe een hond zich voelt door naar zijn lichaamstaal te kijken. Meestal kijk je naar de stand van zijn ogen, zijn oren en zijn staart. Zo kunnen mens en hond elkaar toch begrijpen en samenleven met elkaar.
Te korte wandelingen
We leven in een gehaaste wereld waarin alles snel moet gebeuren. Even een blokje om zodat de hond zijn behoefte kan doen en dan snel weer achter de computer. Daarbij willen we ook nog dat het dier zich weet te gedragen wanneer het is aangelijnd, en dat is natuurlijk ook erg belangrijk. Maar even noodzakelijk is het om de hond de tijd te geven om aan struikjes en afzetpaaltjes te snuffelen.
Honden ‘kijken’ met hun neus, en zo weten ze precies dat de labrador van de hoek net is langsgekomen, of de teckel van de buurvrouw. Dit gedrag zit in hun genen en we moeten ze de ruimte geven om daaraan toe te geven.
Een goede manier daarvoor zijn ‘geurwandelingen’. Wijk af van de normale uitlaatroute en geef ze de kans om alle geuren in zich op te nemen. Het kan daarbij goed werken om verschillende routines te hebben voor het blokje om en een langere wandeling voor de neus, bijvoorbeeld door in het laatste geval een rugzakje mee te nemen, zodat de hond meteen weet dat het tijd is om op ontdekking uit te gaan. Geurwandelingen zijn belangrijk en houden het leven van je hond afwisselend en interessant.
Copyright Françoise Bricq